Groen Gas, goedkoop en milieuvriendelijk rijden op koeienpoep

Groen Gas, goedkoop en milieuvriendelijk rijden op koeienpoepGroen Gas, goedkoop en milieuvriendelijk rijden op koeienpoepVia de krochten van het internet bereikte ons deze week het bericht dat journaliste Marie-Claire van den Berg een 12-delige webdocumentaire heeft gemaakt over het rijden op Groen Gas. Een brandstof die nog minder Co2 zou uitstoten dan de milieuvriendelijkste benzines en diesels. Marie-Claire maakte deze documentaire omdat dit milieuvriendelijke Groene Gas erg onbekend is bij het Nederlandse publiek. Ook bijtellingsblog had nog nooit gehoord van de term Groen Gas, dus tijd om ons daar eens in te verdiepen en de bevindingen te delen.
Wat is groen gas?

Volgens de website groengas.nl is definitie van groen gas als volgt:

“Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar.”

Uit deze definitie komt direct de twee vraag naar boven namelijk “wat is biogas?”. Op deze vraagt heeft gelukkig Wikipedia een antwoord. Biogas is gas dat ontstaat bij de vergisting van organische materialen. Denk hierbij aan materialen als mest, rioolslib en huisvuil. De meest natuurlijke variant van biogas die wij kennen is het gas dat ontstaat in moerassen, zogenaamd moerasgas.

In de definitie van groen gas wordt aangegeven dat dit ontstaat door het opwaarderen van biogas. Het opwaarderen van biogas is eigenlijk het methaan in het biogas puurder maken. In dit proces wordt het water, waterstofsulfide en koolstofdioxide uit het gas gehaald om zodoende tot een hogere verbrandingswaarde te komen.
Toepassing van Groen Gas in Nederland

Groen gas wordt in Nederland op verschillende manieren gebruikt, het gas wordt bijgemengd in ons aardgasnetwerk. Daar koken wij met z’n allen op. Tevens wordt het ingezet als brandstof voor voertuigen, groot en klein. En het gas wordt gebruikt in warmtekrachtcentrales.
Rijden op Groen Gas

In Nederland is het al sinds 2010 mogelijk om op Groen Gas te rijden. Alle auto’s die nu op aardgas rijden kunnen zonder moeite overstappen op groen gas. Inmiddels telt Nederland al meer dan 100 tankstations waar Groen Gas kan worden getankt. Dat betekent nog wel af en toe omrijden om te tanken, maar wie early adapter wil zijn moet daar wel iets voor overhebben.
Voordelen van rijden op Groen Gas

Wat zijn de voordelen aan het rijden op Groen Gas?

Tot wel 73% minder Co2 uitstoot ten opzichte van Benzine en Diesel.
Verminderde uitstoot fijnstof
Groen Gas is goedkoper dan benzine en diesel

Nadelen aan rijden op Groen Gas

En wat zijn dan de nadelen van het rijden op groen gas?

De prijs van een groengas auto ligt over het algemeen enkele duizenden euro’s hoger dan een benzine of dieselvariant.
Niet alle auto’s zijn verkrijgbaar met een groen gas installatie. Het is ook niet mogelijk om in iedere auto een installatie later in te bouwen.
Het is niet mogelijk om overal groen gas te tanken.
Een auto met een groen gas wordt gezien als een benzine auto qua uitstoot, omdat de meeste van deze auto’s ook nog een benzine motor hebben, en valt daardoor over het algemeen niet in aantrekkelijke 14% bijtelling categorie.

Kosten rijden op groen gas

Zoals eerder al werd aangegeven ligt de aanschafwaarde van een auto op groen gas enkele duizenden euro’s hoger dan de benzine of diesel variant van dezelfde auto. Een liter groen gas kost aan de pomp € 1,05. Dat is ongeveer € 0,45 goedkoper dan diesel en € 0,78 goedkoper dan benzine.
Zakelijk rijden op groen gas

Het probleem met bijtelling en groen gas is dat aan de basis van een auto op groen gas meestal een diesel of benzine auto staat. Is eigenlijk hetzelfde probleem de LPG auto’s hebben. Voor de overheid betekent dit dat de bijtelling wordt bepaald op basis van de uitstoot van de benzine of diesel auto. Deze ligt natuurlijk veel hoger dan de auto daadwerkelijk uitstoot met groen gas. Dus uiteindelijk is het niet heel interessant om een dergelijke auto zakelijk aan te schaffen. Alleen

Een aantal auto fabrikanten heeft dat ingezien en zijn inmiddels begonnen met het uitrusten van hun 14% bijtellings modellen met een Groen Gas installatie. Zo komt Seat binnenkort met de Seat Leon TGI en Audi met de A3 Sportsback TCNG.

Deze nieuwe ontwikkelingen in combinatie met een nog uitgebreider netwerk van groen gas tankstation zou wel eens de doorbraak kunnen betekenen voor het zakelijk rijden op groen gas in Nederland.